“Autoliv” – implicare benefică în viaţa comunităţii, prin educaţie tehnologică şi locuri de muncă

Vineri, 1 iulie, a fost inaugurat Atelierul Şcoală “Autoliv” al Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu”. Atelierul are o suprafaţă de 60 mp şi este situat pe strada Xenopol, la nr. 5.

Inaugurarea Atelierului Şcoală “Autoliv” înseamnă noi oportunităţi de angajare pentru tinerii din oraş, cât şi condiţii de învăţâmânt tehnic foarte apropiate de cele reale, oferite de „Autoliv” Romania – Divizia Textile Lugoj.

Atelierul oferă condiţii de învăţămînt pentru două grupe de câte 18 elevi, coordonate de ing. Ion Goiţi, instructorul care se ocupă de practica elevilor.

“Astăzi inaugurăm atelierul şcoală care a fost realizat cu ajutorul firmei Autoliv. Au fost aduse trei maşini de cusut şi alte utilaje – menghină, bormaşină etc. A fost reabilitat un atelier care pînă acum arăta jalnic, de la pardoseală şi instalaţie electrică, până la unelte şi mobilier. Este tot ce avem nevoie pentru practica elevilor noştri, care se va desfăura şi în fabrica Autoliv. Ţin să mulţumesc foarte mult conducerii Autoliv Romania – Divizia Textile Lugoj şi Primăriei Lugoj, care ne-a pus la dispoziţie aceste ateliere şcoală care aparţineau fostului Liceu Textil”, ne-a declarat Cristian Gogu, directorul Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu”.

Important pentru directorul de la “Vlaicu” este faptul că o parte dintre elevi vor face practică şi în cadrul firmei “Autoliv”.

“Atelierul este foarte important pentru noi, ca şi şcoală, pentru că elvii lucrează în condiţii similare cu cele din intreprindere. La terminarea ceklor trei ani de Profesioală, ei vor avea deprinderi şi cunoştinţe solide dobândite în acest interval. Şansa este de a se integra imediat pe piaţa muncii la Autoliv şi de a face parte din echipa Autoliv. Sperăm într-o colaborare pe termen cât mai lung îîntre liceul nostru şi „Autoliv” Romania – Divizia Textile”, a declarat pentru “Redeşteptarea” a declarat Marcela Pop, directoarea adjunctă a liceului.

La inaugurare, „Autoliv” fost reprezentată de Răzvan Arsene, plant manager, Claudiu Godinel, manager de mentenanţă, Ionuţ Jianu, inginer de mentenanţă, coautor la curriculumul de dezvoltare locală, Andreea Mărgineanţu, departament HR şi de Roxana Ivăniş, cea care a iniţiat proiectul împreună cu şcoala.

“Pentru acest domeniu specific – textile pentru airbag-uri sau pentru ceea ce fac alte companii, se ştie că nu există în sistemul de învăţământ public o pregătire foarte apropiată de nevoile pe care le au companiile. Nu putem aştepta să vină cineva vreodată să schimbe curriculum-ul comlplet, să facă ceva axat pe tiparul nevoilor pe care le au companiile. Putem însă lucra împreună şi să dezvoltăm ateliere de acest gen nu numai pentru maşini de cusut, ci şi pentru alte tehnologii” a precizat directorul general Răzvan Arsene.

Cu acest prilej, elecii clasei a IX – a C Profesională (diriginte Constantin Triponescu) au făcut demonstraţii pactice.

“Prima colaborare, şi aici mă refer la practică. am avut-o cu liceul în 2013. Deja avem doi angajaţi din acea generaţie, pe partea tehnică. Atelierul s-a concretiat în acet an şcolar. Am făcut instalaţia electrică – toată partea electrică s-a făcut cu colegii noştri din Autioliv, am terminat şapa. Am zugrăvit, am adus mobilierul şi utilajele”, precizează Roxana Ivăniş, din cadrul „Autoliv” Romania – Divizia Textile Lugoj.

Utilajele puse la dispoziţie de „Autoliv” au valori între 7.000 şi 50.000 de euro.